Sejak
kebelakangan ini, kes keracunan makanan kerap berlaku di
sekolah-sekolah. Isu ini bukanlah isi baharu kerana sebelum ini kes yang
sama juga telah sering dilaporkan. Oleh itu, sebagai manusia yang
dijadikan sebagai khalifah oleh Allah di dunia ini, kita perlu prihatin
dengan kes keracunan makanan yang hangat dibincangkan ini. Malangnya, masyarakat kita kurang faham akan masalah ini sehinggakan pelbagai usaha
untuk membendungnya masih kurang berhasil. Persoalannya di sini, apakah
punca-punca yang menyebabkan belakunya masalah ini? Oleh itu, pelbagai
pihak harus bekerjasama memikirkan punca-punca dan usaha-usaha untuk
menangani kes keracunan makanan ini.
Kes keracunan makanan yang sering berlaku di kebanyakan sekolah pada hari ini disebabkan oleh pelbagai punca.
Antaranya ialah kaedah penyediaan dan penyimpanan makanan yang tidak
bersih. Pihak pengusaha kantin tidak memastikan bahan-bahan mentah yang
hendak dimasak, dicuci sebersih-bersihnya terlebih dahulu. Akibatnya,
sayur-sayuran yang dimasak masih lagi mengandungi sisa-sisa racun
perosak, manakala bahan-bahan seperti ikan, daging dan ayam pula
dicemari oleh bakteria yang berbahaya. Tempat penyediaan makanan yang
tidak bersih seperti tempat memasak yang kotor dan udara yang tercemar
oleh habuk juga boleh menyebabkan keracunan makanan. Selain itu, minuman
dalam tin atau kotak yang mudah basi juga menjadi penyebab berlakunya
permasalahan ini jika minuman ini dibiarkan terdedah tanpa disimpan di
tempat yang sewajarnya. Pendek kata, penyediaan makanan secara tidak
bersih akan menyebabkan kes keracunan makanan berlaku.
Di samping itu, keadaan persekitaran kantin yang kotor menjadi punca kepada keracunan makanan.
Lantai kantin tidak pernah dibasuh dan terlalu kotor, terutamanya di
bahagian tempat memasak. Meja makan tidak pernah dilap dan masih
terdapat tumpahan makanan yang melekat di atas meja. Makanan yang
disediakan pula jarang sekali ditutup atau disimpan di tempat yang lebih
sesuai dan bersih. Kawasan longkang dan persekitaran kantin yang kotor
pula menjadi tempat pembiakan serangga pembawa penyakit seperti lalat,
lipas, dan tikus. Tanpa diketahui oleh sesiapa, serangga dan haiwan
pembawa penyakit ini kemudian akan mensasarkan bahan mentah yang belum
dimasak, malah makanan yang telah disediakan sebagai makanan. Sikap
pengusaha kantin yang lalai dan tidak mementingkan kebersihan ini akan
menyebabkan kes keracunan makanan dalam kalangan pelajar sekolah semakin
meningkat.
Keracunan makanan di sekolah amat berbahaya dan boleh membawa maut kepada murid-murid.
Oleh itu, pelbagai usaha perlu diambil untuk menangani masalah ini.
Pengusaha-pengusaha kantin perlu mematuhi syarat-syarat penyediaan
makanan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
Kementerian Kesihatan Malaysia telah memberikan arahan supaya semua
penjual makanan memakai apron dan menggunakan peralatan yang bersih
untuk menyediakan makanan, tetapi arahan ini sering diabaikan oleh
pengusaha dan pekerja di kantin sekolah. Pengusaha-pengusaha kantin
harus memastikan makanan dan minuman disimpan dalam keadaan yang bersih.
Mereka harus menutup makanan agar tidak terdedah kepada habuk dan
lalat. Selain itu, pihak kantin harus memastikan dan menjaga kebersihan
kantin. Pihak kantin perlu sentiasa membersihkan kawasan kantin,
terutamanya di bahagian tempat memasak. Tindakan yang tegas tanpa
kompromi harus dikenakan kepada pengusaha-pengusaha kantin yang ingkar
kepada arahan tersebut.
Selain itu, murid-murid juga disarankan agar mengutamakan kebersihan diri semasa makan di kantin.
Murid-murid sepatutnya mencuci tangan terlebih sebelum makan supaya
makanan yang dimakan tidak tercemar. Pihak sekolah juga boleh
mengalakkan pelajar menjaga kebersihan diri melalui kempen atau ceramah
tentang kepentingan kesihatan diri. Melalui kempen dan ceramah ini,
pelajar boleh dididik tentang cara pemakanan yang bersih. Mereka juga
dapat dididik untuk memilih makanan yang bersih serta berkhasiat demi
kesihatan diri. Hal ini bukan sahaja dapat mengelakkan kes keracunan
makanan, malah dapat memupuk generasi muda tentang kepentingan menjaga
kebersihan pemakanan yang berkhasiat.
Selanjutnya,
pihak sekolah hendaklah memastikan kawasan sekolah terutamanya kantin
sentiasa bersih dan bebas daripada pencemaran, di samping memastikan
pengusaha kantin mengutamakan mengikut pertauran pada setiap masa.
Pihak sekolah perlu mengarahkan pengusaha kantin membersihkan kawasan
persekitaran kantin sekiranya kotor. Meja, kerusi dan peralatan yang
lain yang digunakan oleh pelajar untuk makan juga mestilah bersih.
Kualiti makanan yang disediakan kepada murid juga perlulah dipantau
selalu oleh pihak sekolah agar tiada makanan yang basi atau tercemar
dijual kepada murid. Pihak sekolah harus memastikan pelajar-pelajar juga
mempunyai tanggungjawab agar tidak membuang sisa-sisa makanan di
merata-rata kawasan sekolah terutamanya kantin.
Kesimpulannya,
keracunan makanan yang berlaku di sekolah hendaklah dipandang serius
oleh pelbagai pihak. Hal ini demikian kerana kantin sekolah merupakan
tempat yang menjual makanan kepada murid sekolah dan murid pula tiada
pilihan lain untuk mendapatkan makanan. Kesihatan murid yang datang
bersekolah untuk menimba ilmu wajib dijaga. Maka, sewajarnya kantin
sekolah dipersalah apabila berlakunya kes keracunan makanan. Pihak
sekolah pula perlu memantau kantin sekolah dari semasa ke semasa agar
kes keracunan makanan tidak berulang lagi. Janganlah apabila sudah
berlaku barulah hendak beringat peribahasa “sudah terantuk baru
tengadah”.