Karangan SPM- Contoh Karangan Faktor-Faktor Berlakunya Krisis Makanan Di Sesebuah Negara
Dasawarsa ini, sama ada kita sedar atau tidak lantaran terlalu dihidangkan dengan pembangunan negara yang semakin gah di persada dunia. Namun disebalik itu, kita acapkali tersentak oleh krisis yang mengancam kemajuan tamadun manusia hari ini. Makanan merupakan satu perkara asas dalam kehidupan seorang manusia sama seperti tempat tinggal dan pakaian. Adalah tidak wajar apabila krisis kekurangan bekalan makanan boleh berlaku di beberapa negara di dunia disebabakan oleh pelbagai faktor. Apa yang membimbangkan, krisis makanan yang menimpa dunia sekarang ini adalah ia melibatkan bekalan makanan ruji seperti beras, gandum, bijirin dan jagung yang menjadi keperluan asas setiap individu. Sebelum mengorak langkah dalam menyelesaikan masalah ini, kita perlu mengetahui faktor-faktor berlakunya krisis makanan di sesebuah negara itu boleh terjadi.
Antara faktor utama yang menyebabkan krisis makanan
berlaku di beberapa buah negara adalah disebabkan kenaikan harga makanan di
pasaran dunia. Menurut statistik Bank Dunia, harga pasaran makanan global
secara purata telah meningkat sebanyak 75% sejak tahun 2000 manakala kadar
simpanan bijirin dunia kini adalah pada tahap terendah sejak 30 tahun lalu.
Negara yang mempunyai daya jual beli yang rendah di peringkat antarabangsa akan
mengalami kesukaran untuk membeli sumber makanan bagi menampung keperluan
makanan negara mereka. Sebagai contoh, kita masih mengimport pelbagai jenis
sayur dan buah dalam pasaran tempatan seperti cili dan apabila berlaku
kekurangan bekalan, harga sayur tersebut naik secara mendadak. Oleh itu,
langkah merapatkan jurang ekonomi antara semua negara merupakan langkah terbaik
dalam menangani masalah kenaikan harga makanan sekaligus memperkasa ekonomi
dunia supaya berdaya saing dengan sihat.
Selain itu, faktor yang menyumbang kepada berlakunya
krisis makanan adalah pertambahan jumlah penduduk di muka bumi amnya dan di
sesebuah negara khususnya. Lantaran itu sehingga kini berlaku ketidak
seimbangan dalam kadar pengeluaran makanan dan pertambahan jumlah penduduk.
Pengeluaran makanan pula dipengaruhi pelbagai faktor seperti sumber bahan
mentah, sumber kewangan ataupun sumber tanah untuk peladangan yang semakin
terhad hari ini. ‘Mogok Tempe’ selama tiga hari oleh para peniaga pula
telah berlaku di Indonesia apabila harga bahan asas pembuatan tempe iaitu
kacang soya meningkat dari sekitar Rp3,000 pada tahun 2007 kepada Rp7,400 pada
tahun 2008. Hal ini kerana permintaan yang terlalu banyak dan tidak sejajar
dengan pengeluaran makanan ruji tersebut. Pembiakan manusia tidak boleh
dihalang tetapi boleh di kawal agar kesama rataan dalam pelbagai aspek dapat
dicapai bersama.
Seterusnya, faktor yang menyumbang kepada kejadian
krisis makanan adalah disebabkan bencana alam. Kebanyakan makanan ruji seperti
gandum, beras dan bijiran merupakan hasil tanaman di ladang-ladang dan berisiko
terhadap bencana alam seperti banjir dan sebagainya. Australia dikatakan
mengalami kemarau terburuk pada tahun 2007 menyebabkan hasil gandum negaranya
telah menyusut sebanyak 60%. Hasil tuaian dari China juga telah menyaksikan
penyusutan sebanyak 10% sepanjang 7 tahun yang lalu. Faktor-faktor ini
dikatakan menjadi sebab secara langsung kurangnya bekalan makanan yang boleh
diperolehi oleh penduduk dunia. Justeru, kaedah baru perlu digunakan dalam
pembuatan makanan bagi mengelak daripada terjejas akibat bencana alam,
pencemaran mahupun perubahan iklim dunia. Pakar teknologi dan pakar agronomi
perlu berganding bahu dalam mencari solusi terbaik untuk memastikan pengeluaran
makanan dapat dikembangkan tanpa risiko kerugian seperti musnah akibat bencana
alam.
Di samping itu, antara sebab berlakunya krisis makanan
adalah sumber makanan dieksploitasi menjadi sumber lain yang mendatangkan hasil
kewangan yang lebih lumayan. Misalnya, pada tahun 2007, suku daripada jumlah
tuaian jagung Amerika Syarikat telah digunakan untuk penghasilan etanol yang
merupakan antara bahan yang digunakan untuk menghasilkan bahan api bio yang
mana jumlah ini pastinya memberikan impak yang besar kerana Amerika Syarikat
menyumbang kepada 60% pasaran jagung dunia. Penghasilan bahan api bio bukan
sahaja dikatakan telah melambungkan harga sumber makanan yang berkaitan, malah
sekali gus mengurangkan jumlahnya dalam pasaran untuk keperluan pemakanan.
Perkara ini hendaklah dielakkan kerana pelbagai alternatif lain seperti minyak
sawit yang berpotensi untuk dijadikan sumber bahan api bio. Maka, setiap negara
seharusnya mempunyai dasar atau peraturan dalam memastikan bekalan dan
pengeluaran makanan tidak diganggu dengan agenda lain supaya krisis makanan
dapat dielakkan.
Secara tuntas, kita telah meneliti faktor-faktor yang
menyebabkan berlakunya krisis makanan di sesebuah negara. Masalah
kekurangan makanan, yang pada mulanya bersifat setempat dan hanya sinonim
dengan negara-negara dunia ketiga, kini menjadi semakin kronik apabila harga
pasaran bekalan makanan di peringkat dunia juga turut meningkat dan mula
memberi ancaman kesan yang lebih global termasuklah kepada negara-negara maju.
Intihannya, masyarakat dunia harus sedar dan bersifat madani dalam mendepani
masalah ini agar kemampuan kita dalam mempunyai bekalan makanan yang cukup
dapat dikecapi bersama-sama negara yang menghadapi krisis makanan. Persis kata
mutiara, berat sama dipikul, ringan sama dijinjing yang membawa maksud kita
seharusnya bersama-sama menyelesaikan masalah yang dihadapi supaya kebaikan dan
kelangsungan masa hadapan dapat dinikmati bersama.
Baca Juga: Karangan krisis kekurangan bekalan makanan